Brændevin og øl

Øl

fra: Videnskab.dk ...Da hverdagsøllet hovedsageligt blev brygget i hjemmet, var det for det meste kvinderne, der stod for brygningen.

Men derudover indtog kvinderne også en central rolle i den kommercielle del af alkoholkulturen, og i løbet af 1200-tallet begynder ’ølkoner’ at blive omtalt i kilderne.
Selvom kirken i middelalderen forsøgte at regulere den store mængde af alkoholindtagelse, bidrog de selv betragteligt til statistikken. Ved udgangen af højmiddelalderen ejede flere danske klostre humlehaver, hvor de selv bryggede øl. (Foto: Aarhus Universitetsforlag)

Ølkonerne solgte øl i forskellige former for beværtninger, i særdeleshed lader kvinderne til at have stået i spidsen for små ølboder, der i løbet af højmiddelalderen opstod i købstæder og på markedspladser.

I Haderslev fik ølkonerne i stadsretten fra 1292 ret til selv at tage pant, hvis en beruset kunde nægtede eller ikke kunne betale for det øl, vedkommende havde drukket.

At det ikke altid gik stille for sig i ølkonernes beværtninger, fremgår af følgende ordsprog, der formentlig første gang blev nedskrevet i 1300-tallet:

»Altid opstår der kiv i ølkonens hus.«

For at lave en rigtig god brændevin, kræves gode og økologiske krydderurter/blomster.

På denne side finder du en liste over mange anvendelige urter.

http://www.urtegartneriet.dk/leksikon.htm 

Læge, Thaddeus Florentinus (år 1223-1303)
anvendte brændevin til alle slags sygdomme  - udvortes som indvortes.

Florentinus er kendt for citatet:
”Brændevin er alle lægemidlers moder og dronning”

Billede 009   Billede 016

De første forsøg

Forsøg på fremstilling af brændevin kendes helt tilbage til Aristoteles (384-322), men først i 1200 tallet lykkedes det fuldt ud at skabe en proces, hvor resultatet var en drikbar alkoholisk væske med en høj alkoholprocent.

Her var det hovedsagelig de lægelige virkninger ved den stærke drik, der vandt indpas og det var da også især munkene, som forestod destilleringen.

Troen på den lægelige virkning har holdt sig i århundrede - ja selv i dag menes brændevin at have visse positive effekter på det menneskelige legeme.

Da man i 1235 fandt frem til recepten på fremstilling af ren alkohol, tog det fart. Nu blev brændevin også et udpræget nydelses- og beruselsesmiddel. Der er mange beretninger om drikfældighed i gennem tiden - hos såvel kongelige, adelige, kirkelige, det bedre borgerskab ... Ja selv den fattigste tigger kunne beruse sig.

Det var almindeligt at tilsætte urter og krydderier, dette fordi selve brændevinen mildest talt smagte forfærdeligt af fusel. Urter, krydderier og krystaller vidste man var helbredende og kom man dem i brændevin styrkedes troen på deres virkning.

Det var ikke sjældent at præsten kiggede forbi og velsignede brændingen, den skulle jo gerne blive god og ikke mindst virkningsfuld.

Pardoksalt, når vi tænker på - at mennesker blev brændt på bålet for at bruge urter og krystaller til helbredelse.

Udover brændevinen var der også den mildere Mjød, lavet på honning.

Bitterdram 1400 tallet

Det siges om drammen at den ...

”Styrker hukommelsen og fryder hjærtet, ikke kun til syge, men skal ellers kunne drikkes af de som lyster - Fruentimmer skal varsomt af drammen drikke, thi løssluppenhed er den lunskhed der lurer når drammen i mandelag drikkes”

Saltboden heks - blander nedenstående 35 urter og krydderier til en bitterdram. Blandingen kan som regel købes i saltboden.

Opskriften følges nøje, for ikke at ødelægge den middelalderlige smag af bitterdram. og ja ... de 3 krystaller skal også med.

Galangarod, almindelig - Zedoarrod - Ingefær - Kanel - Kryddernilliker
Muskatnød - Muskatblomme - Lang peber - Pomeranskal - Jordrøg
Dueurt - Pimpernelle (Bibernelle) - Løvetand (kun kronblade) - Citronskal
Lavendelblomst - Aloe - Kardemomme - Kalmusrod - Hvid Virak - Tormentilrod
Enebær - Laurbær - Sellerifrø - Fennikelfrø - Anis - Tusindgylden - Agermåne
Salvie - Basilikum - Rosmarin - Origanum - Rosenblomster - Rude - Ambra (bynke abrod) - Hyldebærrod - 3 sten/krystaller.

Urter2

”Tæl dine skridt ud og kom dem ihu, thi drammens virke, forlænger vejen hjem”